tirsdag den 17. marts 2009

Vores arrangementer

Skal vi have flere hverdagsstævner? Og hvordan bliver vi bedre til at favne de mere alternative konkurrence- og løbsformer?

Baggrund: Hvad er det for en type løb, der tiltrækker folk? Det ser ud til det er vores store gode løb, som Nordjysk 2-dages og Spring Cup, og så vores små, nære arrangementer. Måske skulle vi tilpasse reglementet, så det ikke regulerer mere end de store løb, DM'er samt divisionsturneringen. Så kunne vi lade det være op til klubberne selv at fastlægge indholdet af de mindre løb, hvilket forhåbentlig vil give bedre vilkår for de mindre weekend- og hverdagsløb. Samtidig kan vi se, at der er stor interesse for løb, som ligger på grænsen af den traditionelle opfattelse af, hvad orienteringsløb er. Det er fx løb som Wild West, vinterlangdistance, diverse ekstremløb og de mere motionsprægede løb. Hvordan sikre vi, at de klubber, som gerne vil lave den slags løb får de bedst mulige betingelser for det?

Er forholdene for primitive til vores åbne løb? Skal vi satse mere på en de lux udgave af o-løb?

Baggrund: Man hører tit, at nye folk i sporten forundres over de lange afstande til parkeringen og de manglende bade-, omklædnings-, og toiletforhold til vores løb. Oftest findes de slet ikke - er det et forhold, som vi må tage med, idet det ofte er svært at fremskaffe ved vores areaner; skovene? Eller skal vi i højere grad satse på bedre faciliteter til de åbne løb, eller skal vi have nogle udvalgte løb, som har en højere service med fx bade- og omklædningsforhold?

Skal vi åbne op, så det bliver nemmere for ikke-klubmedlemmer at deltage i vores åbne løb?

Baggrund: I dag skal man være medlem af en orienteringsklub for at kunne deltage i vores åbne løb. Ofte kan man få lov at løb en åben bane, men ønsker man at deltage på lige vilkår med alle andre, så kan det ikke lade sig gøre. I MTB-O har man åbnet op, så ikke-medlemmer kan deltage og det har givet en stor andel af deltagere, som ikke er medlem af en o-klub, i hvert fald endnu! Man kunne så måske forstille sig, at man tog et højere startgebyr for ikke-medlemmer.

6 kommentarer:

  1. Selvfølgelig skal man kunne deltage i arrangementer uden at være medlem af en klub, det koster bare lidt mere f.eks. 10,00 kr.

    En god idé at give arrangementerne mere frit, og så koncentrere reglementet om mesterskabsløbene.

    Det vil helt sikkert være befordrende for mangfoldigheden og kreativiteten blandt løbsarrangørerne.

    Kunne man forestille sig en form for "udflytter-orientering", hvor bussen starter fra centrum i byerne og kører til stævnet i skoven i stil med udflytter-børnehaverne og retur? - Det bliver lidt mindre fleksibelt, men en enkel måde at få flyttet nye folk ud til vores eksisterende arrangementer.

    "Udflytter-orientering" kunne sikkert få flere folk ud til såvel hverdags- som weekendarrangementer.

    SvarSlet
  2. Vi skal ikke lave vores B-løb om til luksusarrangementer. Dels risikerer vi at kvæle os selv i arbejde med stævnerne og dels når vi laver motionsløb i skoven efter O-løbs standard så synes motionsløbere (ikke-o-løbere) at vi har et højt niveau.

    Jeg synes at man skal passe meget på med at lukke op for at ikke-medlemmer kan starte i løb. Vores organisation er næppe stor nok til at kunne undvære en større del af de potentielle medlemmer hvis de vælger at løbe o-løb som en uorganiseret betalingssport

    SvarSlet
  3. Jeg synes at mit tidligere indlæg, der ligger under Roadshow-2009 - langt bedre passer ind her - Så derfor denne link

    http://dofstrategi.blogspot.com/2009/02/roadshow-2009.html#comments

    Jeg vil gerne tilføje at -

    Skal vi have flere hverdagsstævner? Og hvordan bliver vi bedre til at favne de mere alternative konkurrence- og løbsformer?

    Ja,
    Jeg tror ikke det drejser sig om reglement eller regler. Mere om koncepter, risikovillighed og lidt vedholdenhed, når vi taler om hverdagstævner.

    Hverdagstævnerne skal have en sådan kvalitet at du lokalt og gerne subregionalt gider bruge tiden på dem og samtidig være så gode at der bliver en god økonomi til både din klub og dit forbund i dem.

    Er forholdene for primitive til vores åbne løb? Skal vi satse mere på en de lux udgave af o-løb?

    Både ja og nej.
    Jeg synes det er for primintivt, hvis du selv skal indtegne baner, eller hvis printet er noget sjusk. ligesom du skal have postbeskrivelser, EKT og en resultatliste til et "stævne".

    De traditionstævner, DM er og divisionsmatcher, der forsat skal ligge i weekenden skal op i kvalitet. Her gælder det især toiletter, stort telt til ophold etc. Alt skal selvfølgelig finde sin balance i forhold til deltagerantallet.

    Skal vi åbne op, så det bliver nemmere for ikke-klubmedlemmer at deltage i vores åbne løb?

    Ja, men det må ikke betyde gratis eller bare billigt. VI skal prissætte os selv ordentligt. Det må aldrig være billigere bare at shoppe.

    Købeidræt skal koste. Det er vel også det begrebet betyder :-)

    Foreningsidræt skal vise sammenhold - også økonomisk. Derfor skal vi have aftalt rabatordninger for de faste. Familierabat, klippekort - rabat for tidlig tilmelding etc.
    Det hele bør være gennemskuligt, så alle kan regne den ud.

    De helt nye kan så få et gratis klippekort til et par gange. Så ved de på forhånd, hvornår det begynder at blive alvor og vi får fremtvunget et valg. Idag er vi alt for pæne, langmodige, uklare og ydmyg.

    Tak for ordet
    God Weekend i skoven - Foråret er på vej !

    Preben Schmidt
    OK Esbjerg/OK West

    SvarSlet
  4. Skal vi have flere hverdagsstævner?

    Ja, måske, men vi skal og gøre vores weekend stævner mere attraktive. Og det gør man altså ikke på den måde det praktiseres nu. F. eks udbydes der nu kun 8 baner til kredsløb for at gøre det simplere for arrangørerne/banelæggerne. Så kommer alt for mange klasser til at løbe samme bane, med det resultat, at starten strækkes ud over alt for lang tid. Ingen gider vente flere timer på stævnepladsen til et lille kredsløb, fordi familie- eller klubmedlemmer, der kører sammen, starter i hver sin ende af startintervallet.
    Løsninger: Udbyd flere baner, så det hele kan afvikles på kort tid, eller indfør klublodtrækning, så alle fra samme klub starter inden for f. eks 30 min, eller allerbedst: Afskaf lodtrækning og lav put & run for alle klasser. Ja, jeg skrev alle klasser – bevar bare klasseinddelingen, det er sjovere med en klasseinddelt resultatliste. Så kan alle starte stort set starte når de har lyst; det er det der gør trænings- og hverdagsløb attraktive. Kun til mesterskaber er det nødvendigt med lodtrækning. Lad os gøre det simpelt – også for deltagerne.

    SvarSlet
  5. "Udflytter"-orientering tror jeg ikke på. Folk har mindre tid og ønsker at sport skal være effektivt. Vi får ikke flere medlemmer ved at de skal sidde i en bus og vente på at de sidste kommer i mål. Selv blandt allerede frelste synes det synspunkt at være fremherskende: Mange kører hellere selv, for så kan de tage hjem, når de er færdige...

    Til gengæld tror jeg mere på flere hverdagsstævner tæt på folks hjem. Men pas på med service-niveauet. Det skal ikke blot være nemt at gå til orienteringsløb - det skal også være nemt at lave. Der er kun de samme Tordenskjolds soldater til at lave alle stævnerne, så hvis serviceniveauet skal være højt - ja, så bliver der færre stævner!
    Men som Preben skriver, så er der også en nedre grænse...

    SvarSlet
  6. JB: Put'n'run er et tveægget sværd. Det er enormt fleksibelt og nemt for motions-deltageren. Men det kan være umådeligt træls for konkurrence-løberen, der netop tager til konkurrence-løb for at løbe ... konkurrence. Vi har to forskellige grupper af løbere, som er svære at tilfredsstille samtidig. Måske skal der så være to forskellige klasser: En konkurrence (med lodtrækning, startliste og hele pivtøjet) og en motion (put'n'run). Men så nærmer vi os endnu mere "hver mand sin klasse" :-(

    Dertil kommer problemet med for mange, der ønsker at starte samtidig. Det er ikke sjovt med put'n'run, hvis der står 200 mennesker, der alle gerne vil afsted NU.

    Put'n'run har absolut sin berettigelse, men man skal gøre sig klart, at konkurrence-kvaliteten daler - og løbet må ikke være for stort.

    SvarSlet