torsdag den 26. februar 2009

Roadshow 2009

Diskussionen om forbundets fremtid tager nu en mere konkret form efter den første mere overordnede indgang til dialogen. Vi har fået afklaret en række indsatsområder, fx sportens alderssammensætning og den måde, hvorpå vi tager i mod nye medlemmer på, som er meget centrale for sportens videre udvikling i Danmark. Det er bl.a. en række af disse, der bliver diskuteret løbende her på bloggen. Samtidig begynder der sig at tegne sig et mønster over en række områder, hvor man kan tænke nyt og komme op med en række tiltag, som vil kunne tilgodese medlemmernes ønsker til fremtidens forbund og sikre en mere dynamisk og fremtidsorienteret organisation.

Det er disse mere konkrete emner og mulige tiltag, som vi gerne vil ud og diskutere med så mange medlemmer som muligt. Derfor tager styregruppen på tur ud i det danske o-land. Vi kommer ud til både en række løb, hvor der vil være en stand samt til en række møder i udvalgte klubhuse landet over.

Alle møder er åbne for alle, der er interesserede i at diskutere fremtidens orientering i Danmark. Vi håber at se rigtig mange o-løbere til disse møder. Så kom og vær med til at sætte vejvalget til fremtidens forbund.

Planen ser således ud:

14.-15.marts: Nordjysk 2-dages

16.marts: Aalborg OK’s klubhus
17.marts: Fredericia, OK FROS klubhus
18.marts: Natugle i Margrethelund ved Viborg OK

23.marts: Odense, OO’s klubhus
24.marts: Sorø OK’s klubhus
25.marts: Farum OK’s klubhus

28.marts: Spring Cup

Klubhusmøderne starter med med mindre andet er anført kl. 19.00

2 kommentarer:

  1. Hvornår kommer I til Bornholm?

    SvarSlet
  2. Langt mere end penge og banelængder
    Jeg mener ikke at det er et spørgsmål om penge eller længden og sværhedsgraden på de baner, der er den vigtigste udfordring i fremtiden.

    Det er i stedet ”tiden” og ”trygheden”, vi skal arbejde med. Sagt med andre ord er det tidsrammen, herunder de tidspunkter vi mødes på og den tryghed, vi kan tilbyde, der er den største udfordring.

    Hertil kommer at det ikke er noget værd, hvis vi er usynlige og har en prestige, som er værd at iklæde sig som ny i sporten. Men det er jo blot en værktøj i vores proces.

    Hvorfor bare løbe og cykle, når...
    Når vi oplever at folk gider bruge mange penge på købeidræt i et fitnesscenter og at mange elsker at løbe eller cykle uden et kort undre vi os ofte højlydt. Hvorfor kan disse måder at være fysisk aktive på, være så sejlivede og tåle gentagelse gang på gang?

    Jeg tror at det først og fremmest skyldes trygheden, tidsrammen og tidspunkterne. Her er vores tidsslugende traditionelle weekendstævner et problem. Udviklingen går i retning af at de større kvalitetsstævner, som DM’erne og traditionsstævnerne vinder frem eller holder skansen, mens de øvrige A-stævner og Kredsløb har en ubalance mellem tid og indhold og derfor taber i konkurrencen med B-stævner med divisionsmatcher og det voksende udbud ag hverdagsløb.

    Jeg tror ikke at denne udvikling – som også ses i hele Norden – hænger sammen med banelængder eller startpenge, men i langt højere grad med den tid og tidsramme, som deltagerne skal investere i at være med.

    Tendensen er for mig se klar. Vi til vælger i stedet de fælles hverdagsløb, som efter min mening er vejen frem. De er lang lettere at lave og langt lettere at komme ud til og hjem fra. Og heri ligger netop den åbning, som vi har brug for, hvis vi ønsker tiltrække nye kunder i butikken.

    Hverdagsmellem
    Det gælder især, hvis vi erkender at potentialet for indhold og form i disse arrangementer er varieret og stort. Lige fra de små sjove natløbsserier med samlet start over sprint og til det jeg gerne vil kalde for en ”Hverdagsmellem”. Et koncept jeg personlig ser et meget stort perspektiver i, hvis vi tør satse og tænke nyt.

    Mange af vores nærskove er små, men vinder i orienteringsteknisk værdi, hvis vi vælger disciplinen mellemdistance, der har forholdsvis korte baner med mange poster. Trygheden ligger i skovens størrelse og den bynære karakter.

    Laves der i et grundkoncept med en 2, 3 og 4 km mellemdistancebane, der henholdsvis har en let, en mellemsvær og en svær profil, kunne disse 3 baner kombineres med en MTB-O bane på 8 km. På denne bane kunne de lette og mellemsvære poster delvist genbruges. Dette yderligere udbud kan så samtidig give den ”lange lette” idet MTB-O banen åbner mulighed både løb og kørsel, ligesom banerne på 3 og 4 km bør kunne kombineres til en bane på 7 km.

    Til de krævende deltagere er der flere kombinationsmuligheder. De kan også vælge en ”stor dobbelt” bestående af en 4 km svært mellemdistance med eksempelvis 20 poster og derefter 8 km på MTB-O eller i knopsko, hvis der skal kilometer i benene og strækkes ud, stadig med et kort i hånden.

    Med en fleksibel put & run start eller en gruppestart med jævnbyrdige deltagere, der vælger at løbe om kap, og fighte om hver der først når i mål, eller med deltagere, der absolut ikke når 1. Post på samme tid.

    Alle hverdagsstævnerne bør have Løbs IT, resultatliste og printede kort med baner, som ved SkovCup. Det skal være synligt billigere, hvis du melder dig på forhånd og tilmelding sker via O-service, fordi du er medlem en klub. Dog får du som helt ny et ”o-kørekort” med INFO om sporten og de vigtigste færdselsregler for ”Orientering” og med 3 gratis hverdagsklip.

    For mig skal ”Hverdagsmellem”, ”Natløbserier” og ”Sprintserier” samt måske en ny serie med ”Bylang” blive til rigtige stævner, men jeg tror jeg også på at der stadig er et stort behov for de ugentlige tilbud i egen klub. Det være helt enkelt, som gymnastik, svømning, Fitness eller ren løbetræning, der i den mørke tid krydret pandelamper.

    Når det bliver forår eller efterår bør de traditionelle – ”hoved under armen” – træningsløb nytænkes og erstattes af mere målrettede orienteringsteknisk træning, for alle aldersklasser og niveauer.

    Her kan to klubber går sammen, og tilbyde 2 x 10 hverdagsaftner. Skal det gå højt kunne de to klubber ”købe” sig en fælles klubtræner, og hver betale for 10 gange. Det kan gøres for kr. 4.850,- pr. klub indenfor idrætscirkulæret grænser på kr. 4,850,- så der er 485,- kr. pr. gang.

    Det gode ved den model er at det sker uden skattepligt for modtager eller uden bøvl for klubben, som ”arbejdsgiver”. Hertil kommer at der skattefri kan tilbydes kørsel efter statens takster.

    Hvis to eller flere klubber går sammen, vokser rammen naturligvis. Og lad så være med at klynke over betalt/frivilligt arbejde. Trænerjobbet er noget særligt, og kræver noget som vi erfaringsmæssigt stort set aldrig får løst af frivillige. Her har vi meget at lære fra andre idrætsgrene.

    Prestige og synlighed
    Og lige lidt om prestige og synlighed. Jeg synes her vi skal være meget mere selv- og kvalitetsbeviste. Ingen forventer noget af det der er gratis eller bare billigt.

    Vi sender en forkert signal, når vi fedter os fra det. Se bare hvordan de store ”motionsløb” har forstået at prissætte sig selv. Skal vi have indført rabatter til O-familierne eller de faste ”kunder”, er det en sag vi må løse internt og gerne med en løsning, der sikre at det er dem der melder sig via egen klub i O-service og i god tid, der får den bedste pris. Så er det op til den enkelte at sikre sin pris.

    Vi kan også udligne startpenge via klubsubsidier til vores ungdomsløbere. Det er i mine øjne ikke en god ide, hvis vi samtidig undlader at ansætte den fast træner, som de nye unge og deres forældre helt naturligt efterspørger. Hvornår er det lige jeg får lært noget nyt og bliver bedre, - spørges der. Der er prestige i en idræt, der tager sig selv så højtidelig, at den løser trænerproblemet. Så enkelt er det.

    Synlighed – Brand
    Vi er en erfaringssport, der stiller krav både om fysisk flid og masser af talent og teknisk, for at blive rigtig god her. Det skal vores eksterne profil afspejle.

    Men vi har også rummelighed og har mere end god plads til den glade motionist og bærplukker. Det er jo det fantastiske ved orientering, at vi mødes - flere generationer, elite og bredde - på den samme stævneplads, og alle får noget med hjem.

    Begge sider af vores Image skal med i vores ”Brand” – Jeg synes stadig at skal gøre det enkelt.

    Vi hedder og dyrker: Orientering . Vi er orienteringsløbere og MTB-O Ryttere og vores symbol er den rød/hvide skærm. Indholdet beskriver vi bedst med ordrerne – Sundt, Sjovt og Sejt.

    IOF viser vej
    Jeg synes også at vi kan hente inspiration til denne debat i IOF. Her er den vision og de vedtagne værdier, som vi har tilsluttet os, følgende:

    IOF - Vision and values

    Our vision
    Our vision is that orienteering is recognised as a truly global sport, attractive to all, having presence and credibility on the world sporting stage; included in the Olympic Summer and Winter Games.

    The fundamental values of orienteering
    Orienteering is at one with nature.

    Orienteering is respectful of the natural environment.

    It promotes environmental good practice.

    Orienteering is mentally and physically challenging.

    It advocates and supports a healthy lifestyle; an active mind and body.

    Orienteering is characterised by the spirit of adventure.

    Through the challenges of navigation, orienteering develops self-confidence, independence and life skills.

    It is a lifelong sport, enhancing the quality of life.

    Orienteering is gender neutral.

    Orienteering promotes the inclusion of women and men equally.

    Success is equally recognised.

    Orienteering is committed to being a drug free sport and supports the WADA motto play true.

    Orienteering is characterised by the spirit of friendship and is committed to the notion of fair play.

    It is expected that all persons taking part in an orienteering event shall behave with fairness and honesty.

    Tak for din opmærksonhed.
    Preben Schmidt
    OK Esbjerg/OK West

    SvarSlet