mandag den 16. februar 2009

Fremtidens baner - længere eller kortere? Lettere eller sværere?

Hvordan sikrer vi nybegyndere en bedre indgang i sporten? Skal vi have flere arrangementer, som i højere grad er orienteret mod begynderne i sporten?

Baggrund: Når vi diskuterer fremtidens orientering i Danmark, kommer vi uundgåeligt til at diskutere de baner, som vi løber, når vi er til konkurrence men også til træning. På de netop afholdte dialogmøder var fremtidens baner et tilbagevendende emne. Det blev fra flere sider fremført, at vores baner er for svære fx for nye folk i sporten. Især de voksne begyndere med en stærk idrætsbaggrund, fx folk fra løbeklubber eller adventureracere vil gerne løbe meget længere end begynderbanen (som ofte er målrettet børn), men kan ikke løbe den mellemsvære eller svære bane fra dag 1, uden det bliver en dårlig entre i sporten.

Skal vi i forbundet tilstræbe et mere differentieret udbud af baner eller er baneudbuddet godt, som det er?

Baggrund: Et andet ofte fremført argument på dialogmøderne har i forlængelse af ovenstående været, at man generelt til vores løb gerne ser et mere forskelligartet udbud af baner. Der er sjældent nogen direkte sammenhæng mellem løbernes fysiske formåen og deres tekniske kunnen, hvilket ellers ofte, især til B-løb, antages. Derfor burde der være baner i alle længder med alle sværhedsgrader, dvs. fx både en lang let og en svær kort.

Kom med dine bud på fremtidens baner via kommentarfunktionen her på siden.

11 kommentarer:

  1. Jeg løber gerne en let bane til konkurrencerne. Den korte er bare noget kort når man kan løbe 15 km til hverdag.

    SvarSlet
  2. Hvad med en SkovCup for voksne?

    Altså samme koncept som ved den eksisterende SkovCup for børn i Østkredsen men med længere baner - måske helt op til en 8-10 km let vejvalgs-bane ala mtb-o og gerne på lignende kort for at gøre tilgangen til sporten enklere.

    Tilsvarende lange lette baner skulle også findes ved B-stævnerne.

    SvarSlet
  3. Det lyder som et super forslag - det var i hvert fald noget, jeg gerne ville løbe. Noget der i højere grad minder om det, vi laver til adventurerace. Jeg tror også, at I ville opleve mange flere nye medlemmer, som blev ved, hvis de havde en bedre oplevelse af deres første løb. Fx den stærke voksenbegynder, som løber en kort begynderbane er slet ikke nok. Vi er også en del som kommer fra adventureverdenen til o-klubberne for at blive bedre, og så er det vigtigt, at der er et tilbud, der passer til det man vil..

    SvarSlet
  4. Vi kan specielle løb med lange lette-mellemsvære baner. Men det kræver meget ekstra arbejde til et almindeligt B-løb emd mange esktra poster. Og hvis man ser på tilmeldingerne er der kun meget få på den længste begynderbane, og også kun få på mellemsvær. Derfor ikke lange lette baner til hvert eneste B-løb.

    Vi kan lave specielle løb-let-løb, og så var det nok en god ide at gen-etablere voksen begynderkurser i DOF-regi. F.eks. et kursus om måneden i hver kreds. Så kan de voksne begyndere hurtigt lære at løbe mellemsvær, og vi kan lade børnene løbe de lette baner.

    SvarSlet
  5. Vi har som o-nørder meget travlt med absolut at skulle gøre banerne så svære som muligt - ellers er det jo ikke rigtigt o-løb.

    Det er også OK overfor de (os) som efter en årrække (ind imellem) behersker teknikken og opgør dagens bom i sekunder. Vi nyder det.

    Men når bommene opgøres i kvarte og halve timer, så er det ikke sjovt mere og de fleste stopper efter få forsøg.

    Derfor er lettere baner - som MTB - en farbar vej til at opfange, introducere og begejstre flere til o-løb. En anden fordel er, at vi i langt højere grad kan anvende nærområder, byer, parker m.m..

    Mit postulat er - det kan ganske enkelt ikke blive for let.

    Mange som er vandt til at løbe vil gerne have nogle kilometer i benene, så oplevelsen af løbetur er reel - for dem er det en stor nedtur at skulle lede måske et kvarter efter en eller flere poster.

    Målet bør være at dagens bom hos vor nye løber også måles i sekunder og højst i enkelte minutter - så er det nemlig sjovt og stille og roligt melder lysten sig til vanskeligere baner.

    Det gør naturligvis, at vi som arrangører ikke skal være så hysteriske med ikke at lade flere klasser benytte samme baner - endog i kombination med MTB - eller bliver det et arrangørmæssigt mareridt - og det var ikke meningen.
    Vi skal også turde benytte seværdigheder/udsigtspunkter m.m. i terrænet som poster - det styrker den samlede oplevelse og glem at disse poster bliver "for lette". Intet kan være for let for en begynder.

    SvarSlet
  6. SkovCup for voksne er en fin idè - men det bør kobles på de ugentlige karruselløb - der er hverken plads eller ressourcer til flere løb.

    Vi har et utroligt kompliceret bane-/klassesystem. Det bør forenkles - måske lige bortset fra mesterskabs- og internationale løb. Det der er glæden ved et godt løb er gode baner og læseligt kort - hvem der løber samme bane som dig er da ligeglydigt - altså bør man kunne løbe den bane, man har lyst til uanset alder og køn. Banetilbuddene bør indeholde forskellige længder og svarhedsgrader, men ikke så mange og specifikke, som vi i dag tilbyder til f.eks. Kredsløb. Det skal blive mere simpelt både for løbere og arrangører - og så kunne vi reducere vores kæmpe reglementskatalog til næsten kun at omhandle mesterskabs og internationale løb

    SvarSlet
  7. Pointløbskonkurrencer med postplaceringer i alle sværhedsgrader er en god måde at sikre at alle deltagere kan blive udfordret på det niveau som de ønsker, både hvad angår sværhedsgrad og distance.
    Hvor det tidligere var en arbejdskrævende opgave at opgøre en resultatliste er det i dag såre enkelt ved brug af OEScore og SportIdent.
    (Softwaren tager hånd om alt fra tidtagning, pointberegning og strafpoint, og kan også håndtere intervalstart hvis det ønskes).

    SvarSlet
  8. Pointløbskonkurrencer på "Poster i skoven" ligger lige til højrebenet. Løbet kunne løbes individuelt eller som hold ala Anemoneløbet, som SG tidligere arrangerede. Enkelt og sjovt!

    SvarSlet
  9. Mit postulat er:
    Vi har alt for mange løb, hvor vi udskriver alt for mange klasser, til at for få deltagere.

    Vores sindrige og omfangsrige klasse/banesystem er fint til de løb, der kan bære det, men for langt den største del er det tilstrækkeligt med ca. 3 baner indenfor hver sværhedsgrad.

    Ønsker man i visse sammenhænge opdeling på alderstrin kan det bare gøres indenfor den enkelte bane./Bjarne H

    SvarSlet
  10. Hej...
    Det er altså typisk os orienteringsnørder: Her skulle vi diskutere strategi for sporten og så hopper vi straks i den fælde at diskutere begynderbaner og prisniveau. Det er vel for pokker ikke de reelle barrierer for at (gen)etablere sporten som en folkesport....?

    SvarSlet
  11. Hvis vi vil (gen)etablere sporten, er en forudsætning at vi får nogle medlemmer, og kan fastholde dem. De fleste vil begynde, som begyndere ;-). Derfor er det en rigtigt god ide at se på indgangen til sporten.

    Jeg tror det er vigtigt at vi ikke gør det for teknisk svært. For eksempel er kravene i forsvaret ved mærkeprøver, i det der hedder feltsport, begynder 6 km, mellemsvær 10 km og for svær bane 13 km. Dette indikerer for mig, at vi skal ha nogle længere, men ikke så svære baner i vores udvalg.

    SvarSlet