tirsdag den 28. april 2009

Orienteringens værdier

Hvilke værdier ligger til grund for vores sport – og hvilke værdier ønsker vi at være kendt for som sport?

Tidligere brugte vi sloganet ”Motion for hjerne og hjerte” om vores sport, men hvad er fremtidens slogan - og fremtidens værdier? I forbindelse med arbejdet med strategien frem mod 2015 er en vigtig diskussion; Hvad er det for værdier, som er centrale for vores sport? Orientering er en sport, som favner meget bredt. Alle kan dyrke orientering lige fra H10-løberen til D80-erne. Så orientering er helt sikkert en god familiesport samtidig med, der er gode muligheder for at dyrke fællesskabet fx i klubberne. Orientering forgår i naturen, så forholdet til naturen spiller også en central rolle for rigtig mange udøvere. En anden værdi, som kunne være drivende, er vores store mangfoldighed. Vi favner lige fra helt nybegyndere til udøvere i den absolutte verdenselite. I hvidbogen er glæden sat ind som en central værdi. Glæden ved at dyrke orientering, men også glæden ved fx at være træner, tegne et godt kort eller kaffen efter et natløb. Dette kunne være nogle bud på de værdier, som vi i fællesskab lader være de drivende i dansk orientering frem mod 2015.

10 kommentarer:

  1. Der mangler en 5. mulighed for at vælge slogan, hvis man ikke synes nogle af de 4 er gode. "Find vej til glæden" siger ligesom ingenting, så hellere noget i stil med det norske: "Vilt Vakkert og Rått".

    SvarSlet
  2. Væk fra sidelinjen, ud af hverdagen og ind i naturen...

    SvarSlet
  3. Tilbage til det gode gamle princip, at løb skulle hvile i sig selv. I stedet for - som i dag - være pengemaskiner.

    SvarSlet
  4. Alle forslagene har den store fejl at man bruger ordet orientering i stedet for orienteringsløb

    De fleste danskere der læste et af de foreslåede slogans ville ikke ane hvad det drejede sig om

    Så drop det popsmarte orientering - vi dyrker orienteringsløb - det kan andre også forstå!

    SvarSlet
  5. Ingen af forslagene har bid (som det norske)- glæde er fint men ikke som punchline i denne sammenhæng

    Hvad med f.eks.

    Orienteringsløb - natursport med udfordring

    Mvh. Lars V

    SvarSlet
  6. Lever vi ikke i en pladderromantisk verden. Ord/udtryk som "glæden", "finde vej", "motion", "motion for hjerne og hjerte", det rammer måske fint ind i DOFs nuværende medlemsskare, men skal orientering forny sig og være atraktivt i fremtiden, så nytter det ikke noget at vi lever i en verden, hvor kalenderen er gået i stå en gang i 1970'erne.
    Vågn op!!! Der står nu år 2009 i kalenderen, og snart står der 2015. Det er ungdommen der er fremtidens DOF, så et slogan for DOF skal ramme den målgruppe. "Orientering - hårdt, men cool" kunne være et bud. Vigtigt er det at vi signalere energi, fart og fest. Gør vi ikke det, så er vi egentlig ved at skrive DOFs nekrolog.

    SvarSlet
  7. Hvad med "Ekstrem familiesport"? Så får vi dækket både hyggen og højdekurverne :-)

    SvarSlet
  8. Orientering - adventure i hverdagen...

    Orientering er jo heldigvis meget mere end orienteringsløb - her tænkes på adventuresport, præ-o, mtb-o...

    SvarSlet
  9. Preben Schmidt2. maj 2009 kl. 08.50

    Orientering - Sundt, sjovt og sejtEr stadig for mig et godt bud. Jeg vil stadig mene vi skal holde fast i den modernisering, der ligger i at gå fra orienteringsløb til orientering. Vi skal simpelt ud og vinde den kommunikationsplatform, der hedder Orientering – Det skal gøres til vores ord som ”fodbold” i stedet for ”fodboldspil”.
    Se Jer om i verden. Norge, Sverige og på engelsk. Det hedder da ikke "orinteeringsrun".
    Det kræver tilvænning, ikke mindst af os selv.
    Jeg ved godt at det tyske sprogområde ofte sætter et LAUF efter Orientering, men har også bemærket at man i Schweiz , der har et meget flot ”brand” og designlinje har sat "Swiss orienteering" på toppe. Den kunne vi godt lære noget af!

    Et andet bud i samme retning er:

    Orientering - Frit, sundt og sejt.Det er måske en anelse mere seriøst. Lidt nemmere at huske, og rummer gode associationer:
    Frit = I det fri, alene med naturen, eget ansvar
    Sundt = Sundhed, eget tempo, bredde,
    Sejt = Hårdt, konkurrence, udholdenhed, elite.

    SvarSlet
  10. Preben, så tror jeg mere på "Sundt, sjovt og sejt". Det har i det mindste bogstavrimet med sig. Ellers er det svært at huske de tre ord.

    Et andet forslag - for at skrive lidt om på Lars V's formulering - kunne være: "Naturlig udfordring". Orientering(sløb) er udfordrende, foregår i naturen, og egentlig også en ret naturlig opgave for de fleste at identificere sig med (at skulle finde vej fra A til B).

    SvarSlet