mandag den 6. april 2009

Hvidbogen "Plan 2015" sendt i høring

Resultaterne fra den hidtige proces med fremtidens orientering er nu samlet i en såkaldt hvidbog, som er sendt til høring ude hos klubberne.

Hvidbogen kan se på forbundets hjemmeside via linket: http://plan.do-f.dk/log/subpages/Hvidbog_til_høring.pdf

Efter en lang og god proces, hvor plan 2015 er blevet diskuteret i det ganske orienterings-Danmark, er det resultaterne skrevet sammen. Hvidbogen er Dansk Orienterings-Forbunds bud på en strategi frem til og med 2015. Vi har derfor bedt forbundets klubber om at indsende kommentarer og bemærkninger til hvidbogen. I arbejdet med hvidbogen er der afholdt tre dialogmøder, ét i hver kreds og otte roadshow-møder, bl.a. til Spring Cup og Nordjysk 2-dages. På disse møder har der i alt deltaget 32 forskellige klubber. Det er ideerne fra disse møder samt fra debatten på forbundets strategi-blog (www.dofstrategi.blogspot.com), som nu er samlet i hvidbogen. Derudover har forslagene og hvidbogen løbende været diskuteret i den bredt sammensatte strategigruppe, som har været nedsat til at kvalificere processen.

Der er deadline for klubbernes kommentarer den 30.april

3 kommentarer:

  1. "Pressemeddelelse"

    Løb på Cykel

    Orienteringsløbsklubben Nord under Dansk Orienteringsløbs-Forbund indbyder på lørdag til et spændende nyt orienteringsløb på cykel. Det er forholdsvist nyt at O-løberne er begyndt at lave de særlige MTBO – løb.

    O-klubben er ellers kendt for sine O-løb for skoler, hvor skolebørnene går rundt i skoven i forsøget på at finde de faste poster i Nørreskoven efter et O-kort. Posterne er her markeret med en stolpe påsat en O-skærm, så de er lette at kende.

    Orienteringsløb er i dag langt mere end løb.


    Burde måske være –

    Orientering på mountainbike

    Orienteringsklubben Nord, under Dansk Orienterings-Forbund indbyder på lørdag den 18. april 2009 en ny spændende form for orientering. Det er forholdsvist nyt at orienteringsklubberne er begyndt at lave løb, hvor deltagerne benytter mountainbikes. Den nye disciplin kaldes mountainbikeorientering, der forkortes MTB-O.

    OK Nord er ellers kendt for at gå en helt anden vej, med orientering til fods. Det gælder for skolebørnene, der ved hjælp af de særlige orienteringskort og måske en GPS i deres helt eget tempo skal finde vej. Målet er de netop opsatte faste poster i Nørreskoven. Her er det stolper, der fungerer som poster, og som er lette at genkende på det rød/hvide mærke, der er symbol for orientering hele verden. Et symbol som er netop en del af logoet for Dansk Orienterings-Forbund.

    Orientering er i dag langt mere end løb – Det er kunsten det at kunne finde vej, uanset om du går, løber eller køre på mountainbike.

    Hvorfor helt undgå at drøfte vores "brand" - egen omtale form og logo ?

    SvarSlet
  2. Sjovt at der ikke er kommet flere kommentarer til hvidbogen. Kan man kalde en høring ?

    Det er en flot og ambitiøs hvidbog der er blevet fremstillet. Det er yderst vanskeligt at kommentere den da den virkeligt kommer vidt omkring, måske alt for vidt.

    Her blot et par kommentarer.

    Man ønsker at udvikle flere løbstyper. Kan vi ikke komme til at sprede mere end hvad godt er? Der er vel stadig den samme mængde arrangører til rådighed. Vil det ikke betyde at vores kernearrangementer (læs almindelig orienteringsløb) kommer til at lide herunder og bliver nødlidende. Bunder ønsket om flere løbstyper mere i angsten for at nogen kunne tage medlemmer fra os?

    Forbundet ønsker at afsætte en pulje penge til alternative løbsformer. Lyder godt, men i en tid hvor forbundets økonomi er anstrengt og især hvor klubbernes økonomi er anstrengt bør det virkelig overvejes hvilke alternative arrangementer der satses på.

    Med de alternative løbsformer går jeg ud fra at man regner med at rekruttere nye medlemmer. Løber vi dog ikke den risiko at vi spreder vores løbere ud på de forskellige arrangementer med den effekt at vi får færre løbere pr. arrangementstype ????

    Det undrer mig at man under arrangementer ikke sætter mere fokus på kort og kortkvalitet. Det er en kendsgerning at der i dag bliver afholdt kredsløb m.m., hvor trykkvaliteten er yderst ringe! Med liberaliseringen af o-kort er kvaliteten blevet forringet. Dårligt kort, giver mindre lyst til at løbe konkurrence løb. Synes ikke der er meget fokus på dette problem. Kortkvalitet er et problem.

    Vi mangler løbere i alderen 18-35 år. Kunne man forestille sig at o-sporten i dag er blevet så fokuseret på de bedste (elite), at det enten skræmmer det jeg vil kalde 2. og 3. lags-løberne væk ? De kommer så igen når de er kommet over det 40 år, hvor konkurrencen og distancerne er blevet mere humane igen.

    Rekrutteringen skal foregå ude i klubberne. Her kommer vi tilbage til økonomien. DOF er blevet mere professionelt, men koster også flere penge at drive. Derfor er de kontingentstigninger der har været i klubberne igennem de sidste par gået direkte til forbundet og dermed er klubbernes økonomi blevet forarmet og dermed er der mindre at arbejde for i klubberne.

    Hjemmesiden er en god hjemmeside, men en modernisering er bestemt ikke af vejen. Og derfor er det nødvendigt med en udvikling på denne front. Det undre at DOF ikke har noget eget forum, men at man skal ty til orientering.dk, hvor diskussionen til tider er af yderst ringe karakter og dem der diskutere seriøst føler ikke der tages nogen notits fra DOF’s side. Derfor skal DOF oprette sit eget forum, hvor forbundet så selv deltager aktivt i diskussionen.

    Forbundets blad bliver vist ikke nævnt i hvidborgen. Hvordan kan man glemme det? I gamle dage var forbundsbladet omdrejningsaksen for alle løbere. Det er ikke rimeligt at bladet kun udkommer 3 eller 4 gange om året (Jeg ved det ikke engang – så sjældent kommer bladet). På denne måde dræbes alt debat også og kontakt til medlemmerne. Der skal sættes ind med fornyet styrke omkring et godt forbundsblad. Bladet bør udkomme minimum 10 gange om året.

    SvarSlet
  3. "Anonym" har ret: Ved at udvide paletten af løb risikerer vi, at kernekonceptet - gode baner på et godt kort i gode terræner (i en ukendt skov) - bliver "fortyndet" i udbuddet af stævner. Netop fordi der er de samme arrangører til rådighed, så må flere alternative løbsformer nødvendigvis gøre indhug i "kerneydelsen". Specielt hvis de alternative stævner - rent økonomisk - er mere givtige risikerer man færre "rigtige" o-løb. Og det vil være synd.
    Desuden risikerer man forplumring af mål og midler i en klub, hvis paletten bliver for bred. Det er før set, at klubber er rendt ind i problemer ved at tage (for mange) motionsløbere som medlemmer.

    SvarSlet